Big Green Eggsperiment 5.0
Net als de afgelopen jaren organiseren wij ook dit najaar weer een geweldige vijfdaagse reis naar Zweden om samen met de deelnemers te gaan jammen op de Big Green Egg. Het doel van de reis is, naast veel gezelligheid, leren, inspireren en experimenteren…
We gaan dit jaar (opnieuw) naar Värdshuset Lugnet in Malung. Bij ons onderkomen tijdens de reis, gloeit de houtskool in de diverse Big Green Eggs alle dagen vrijwel continue. Midden in de Zweedse natuur van de provincie Dalarna koken wij er ons eigen kostje op. De menu’s? Die zijn gebaseerd op regionale ingrediënten en worden deels bepaald door wat diezelfde natuur te bieden heeft.
Afhankelijk van wat de lokale jager voor zijn vizier krijgt ligt er bij aankomst een ree, rendier of hert klaar. Deze gaan we villen en portioneren om vervolgens de diverse delen op verschillende manieren te verwerken en bereiden. We verwerken het dier van kop tot staart en maken alles zelf, zoals worst, paté en een lekkere stoof die we uiteraard op de Big Green Egg gaan bereiden. Een hele ree- of hertenbout garen we lekker low & slow, terwijl we op een van de andere Eggs misschien wel berenvlees grillen of vers brood bakken. Er staat onder andere ook een koudrooksessie op het programma waarbij er vis, boter, kaas en eieren wordt gerookt.
Natuurlijk mogen de desserts niet ontbreken dus ook die komen aan bod.
Uiteraard gaan we ook een dag vissen in een van de nabijgelegen meren. Na aankomst stoken we de vuurplaats en de Big Green Egg op en na een lekkere bak koffie worden de hengels uitgegooid. Met een beetje geluk sla je een forel aan de haak die na het schoonmaken op de Big Green Egg beland. Mocht de vangst onverhoopt tegenvallen dan is er voldoende proviand om alsnog in de Egg, op open vuur en/of in een Dutch Oven te bereiden. Heb je geen zin om te vissen? Dan kun je ook een mooie wandeling maken of lekker relaxen bij het houtvuur. Niets hoeft, (bijna) alles kan.
Tijdens deze dagen komen er veel verschillende bereidingstechnieken aan bod. We gaan ons gezamenlijk lekker uitleven en onze kennis met betrekking tot koken op de Big Green Egg met elkaar delen. Of je nu beginnend of gevorderd bent, je kunt altijd van elkaar leren. Er wordt voornamelijk op de Big Green Egg gekookt, maar we gaan ook op bijvoorbeeld open vuur en met de Dutch oven aan de slag. De hele reis staat in het teken van buiten koken, eten en gezellig samen genieten. De groep bestaat uit minimaal 13 en maximaal 16 personen zodat er voor iedereen voldoende persoonlijke aandacht zal zijn. Dit jaar zal Gertjan van Dijk ons bijstaan zodat er meer dan genoeg expertise in huis is.